“De jeugd van tegenwoordig weet niet wat-ie wil”

_B1A5450

door Francis Bak

Ik was 16 jaar en kreeg de vraag voorgeschoteld wat ik van plan was te gaan doen na het binnenhalen van mijn havodiploma, wat een paar maanden later al plaats zou vinden. Ik was op de middelbare school goed in Management & Organisatie en Economie, maar wilde ik hier iets mee doen in ‘de toekomst’? Na de havo nog twee jaar vwo doen omdat je niet weet wat je wilt was een veel gekozen optie onder mijn leeftijdgenoten. Maar ik zag dit niet zitten. Een tussenjaar met werken en reizen dan maar? Ook een populaire keuze, maar ik achtte mijzelf hier nog niet klaar voor. Dan bleef er één optie over, een hbo studie gaan doen. Volgens mijn ouders moest ik eens gaan kijken bij opleidingen in de richting van journalistiek, zij vinden mij van jongs af aan al een nieuwsgierig aagje die altijd overal wat over te zeggen heeft. Na wat rondkijken en proef studeren kwam ik uit op hbo Communicatie aan Hogeschool Inholland Rotterdam.

Uiteindelijk haalde ik mijn havodiploma op 0,2 punt na cum laude. Men verklaarde mij voor gek dat ik geen vwo ging doen en ook geen opleiding had gekozen in de richting van Management & Organisatie, hier had ik immers een 9,3 voor gehaald op mijn centraal examen.

Als 17 jarig meisje zat ik daar dan, zenuwachtig in een klas vol onbekenden tijdens mijn eerste dag als hbo studente. En nu, na twee volledig afgeronde studiejaren kan ik opgelucht zeggen dat ik op mijn 16e de juiste keus heb gemaakt met mijn studie, waar veel van mijn vriendinnen in hun eerste jaar al zijn gestopt of nog steeds aan het reizen en werken zijn omdat ze er niet uitkomen.

En dan hoor je vaak genoeg de uitspraak “De jeugd van tegenwoordig weet niet wat-ie wil, en kloot maar een beetje aan”. Studieswitch hier, tussenjaar daar, zo besluiteloos en lui, die jeugd van tegenwoordig.

Ik schat de kans dat een 16, 17 of 18 jarige de ‘verkeerde’ studie kiest groter in dan de kans dat hij/zij in één keer zijn plekje vindt op een opleiding. Ik heb het geluk gehad dat ik een brede studie heb gekozen met de kans om tijdens de eerste twee jaar zelfs nog uit te zoeken wat ik nu precies wil. En dan verwacht je dat als je dan eenmaal dat hbo-diploma in je zak hebt, je gebakken zit. Maar ook dit schat ik onzeker in. Ik loop momenteel stage bij communicatie-adviesbureau Value@Stake en heb het hier ontzettend naar mijn zin en weet inmiddels waarin ik mij wil door ontwikkelen. Ik ga het komende halfjaar mij verder in PR bekwamen aan een Universiteit in Schotland en volgend schooljaar al afstuderen. Volgend jaar ben ik 20, aan het afstuderen voor mijn hbo en weet ik waarschijnlijk nog steeds niet precies wat ik wil. Nog drie jaar verder studeren aan de Universiteit, toch maar eens gaan werken en reizen, of op zoek gaan naar een baan in de communicatiebranche? Mag ik er nog even over nadenken? Als ik tegen die tijd dat ik afgestudeerd ben wél weet wat ik wil met mijn toekomst, wil ik alle anderen die dit nog niet weten een hart onder de riem steken. Schaam je niet, het is niet gek dat je als tiener nog niet weet waar je jezelf ziet in de toekomstige 47 werkende jaren van je leven, als je nog niet eens weet wat voor beleg je op je brood wil om mee naar school te nemen de volgende dag.