Charles Groenhuijsen

Associate Director

“Ik heb een boek geschreven over optimisme. Sommigen twijfelden aan mijn boektitel: ‘Optimisten hebben de hele wereld’. Vanwaar die twijfel?

Even onwetenschappelijk. Vraag aan bekenden hoe het met ze gaat en je hoort: ‘druk, druk, druk’. En snel daarna – als ze eerlijk zijn – klachten over hun werk. Of iets preciezer: gedoe met de baas. Een leidinggevende die het niet snapt. Te veel regeltjes en voorschriften. Te weinig autonomie.

Iets feitelijker. De Amerikaanse opinie-onderzoeker Gallup onderzoekt of mensen tevreden zijn met hun werk. Zijn ze gemotiveerd (‘engaged’)? Het antwoord van ruim driekwart van de ondervraagden: Nee, dat zijn we niet.

Dat is toch verbijsterend? Wat een verspilling van energie en talent! Hoeveel generaties managers hebben we nu al door peperdure MBA-opleidingen heen gejaagd? En dan dit…

Ik wil leiders binnen organisaties adviseren en helpen om radicaal om te denken. Om resultaten te verbeteren door medewerkers wél te motiveren. En externe stakeholders beter te betrekken. Het is het verschil tussen succes en falen. Tussen winst of verlies.

Als het lukt schrijf ik weer een boek: ‘Gemotiveerde medewerkers hebben de hele wereld’.”

BLOGS VAN Charles Groenhuijsen