Michael Renssen Strategy Director

THEMA: PUBLIEKSVOORLICHTING ♦ Het is weer eind augustus. U weet wel, die tijd waarin alle collega’s langzaam weer binnen druppelen na er enkele weken flink op los geleefd te hebben. Het was een fijne vakantie en we hebben lekker gegeten en gedronken. En nu nemen wij ons allemaal voor die overtollige kilo’s er rap weer af te werken.

Want voor je het weet krijg je te maken met een letterlijk en figuurlijk gewichtiger probleem. Als dat zwembandje rond je middel een meer permanent karakter krijgt, als de kilo’s er maar niet afgaan terwijl je toch veel minder bent gaan eten, als je je steeds futlozer voelt, als een voortdurende (vooral lekkere) trek gepaard blijft gaan met een opgeblazen gevoel … dan ben je rijp voor welvaartsziekte nummer 1: diabetes.

Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 bij. Overgewichtsdiabetes is daarbij – met 9 van de 10 patiënten – de meest voorkomende vorm. Het Erasmus MC heeft becijferd dat 1 op de 3 volwassen Nederlanders deze vorm van diabetes krijgt. Geen bemoedigende cijfers, en zeker iets om bij stil te staan als we na onze vakantie – tussen de 5 en de 10 kilo te zwaar – in de bureaustoel ploffen.

We moeten dus aan de slag. Maar dat valt niet mee. Ons drukke dagelijkse leven, vol met vastgeroeste gewoontes, maakt het ons lastig. Er moet dus als het ware een sense of urgency ontstaan: iemand moet ons indringend influisteren dat uitstel niet meer baat.  Dan rijst de vraag: door wie laat u zich dat zeggen? Voorlichting van wélke organisatie zal de grootste impact op uw ziens- en handelwijze hebben?

Ik heb een kort lijstje opgesteld:

  • Uw zorgverzekeraar: die is er allerminst bij gebaat dat de zorgkosten in Nederland, en dus ook bij u exploderen. De gevolgen van diabetes zijn een kostbare aangelegenheid. Uw jaarlijkse eigen risico bent u zeker kwijt, en de totale zorgkosten stijgen daar vér boven uit.

 

  • Het Voedingscentrum: voorlichtingscentrum dat in opdracht van de overheid consumenten helpt bij het maken van gezonde voedselkeuzes. Op de website van het centrum staat veel informatie over diëten en verantwoord afvallen.

 

  • Het Ministerie van Volksgezondheid: ook het ministerie geeft in samenwerking met gemeenten, scholen en bedrijven voorlichting over gezonde voeding en een gezond gewicht. Naar eigen zeggen is de overheid in een strijd tegen overgewicht verwikkeld.

 

  • Diabetes Vereniging Nederland: vereniging van diabetespatiënten, die precies weet welke niet te onderschatten negatieve impact de ziekte heeft op uw leven. Een club waartoe je – als je (nog) geen diabetes hebt – liever niet wilt behoren, en die je ook naadloos kan uitleggen waarom.

Huisartsen en diëtisten staan niet in het lijstje. De (para-)medische stand, die sowieso de meeste impact op u heeft, ziet u immers pas op het moment dat preventie is gepasseerd. Wanneer het medische noodzaak wordt om af te vallen. En die noodzaak … daar willen we zo kort na onze vakantie even niet aan denken.

Door wie laat u zich zeggen dat u nú moet starten met afvallen? Ik ben erg benieuwd naar uw keuze (ook als die niet in het lijstje staat)!

MEER BLOGS VAN Michael Renssen

PRIORITEIT EN BEELDVORMING

THEMA: CORPORATE COMMUNICATIE / Als alles verloopt volgens de planning van het zittende kabinet hebben we per 1 januari aanstaande een wet die het brommerrijders verbiedt in het openbaar een integraalhelm te dragen en schaatsers om een bivakmuts op te zetten. Een wet met mogelijk verstrekkende gevol...

LEES VERDER

“EEN REGELRECHT LULVERHAAL”

THEMA: MARKETINGCOMMUNICATIE  /  Het was een item in het NOS Journaal en enkele kranten schreven er over. ik neem daarom aan dat menigeen er iets van meegekregen heeft: er is een pop-up condoomwinkel op het Utrechtse Centraal Station. Persoonlijk vernam ik het bij het bekijken van het maandagochte...

LEES VERDER

MEER BLOGS

ZORGEN DAT OOK IN DE MEDIA NIETS BOVEN GRONINGEN GAAT

THEMA: ISSUEMANAGEMENT – Als er ooit een provincie was met een terechte noodkreet dan is het wel die van het door aardbevingen getroffen Groningen. Okee, de nood van Zeeland in 1953 was acuter, maar die van Groningen is langduriger en letterlijk en figuurlijk slopender. En de nood is ook nog e...

LEES VERDER

OFF-THE-RECORD SESSIE, 25 APRIL 2019

Bestuurders  van organisaties liggen onder het maatschappelijke vergrootglas. Dat merken zij steeds vaker aan den lijve. De vraag naar meer transparantie, nieuwe morele en ethische normen, de aandacht van media voor maatschappelijke organisaties, sociale media waarbinnen verdenkingen, beschuldi...

LEES VERDER